top of page

ETKİNLİĞİN AMACI

“Depremlerde Hemşirelik Hizmetleri Yönetiminin Etkinliğinin Artırılmasına Yönelik Hemşirelik Öğrencilerini Güçlendirme Eğitimi” başlıklı projenin yapılmasının amacı, yaşanılan deprem felaketleri sonucunda fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak yaralanmış/hastalanmış çok sayıda insana gereken sağlık hizmetlerinin niceliksel ve niteliksel olarak zamanında, yeterli, kaliteli ve etkin verilebilmesi için hemşirelik hizmetlerinin sunulması ve yönetilmesinin en üst düzeyde gerçekleştirilmesini sağlamak için hemşirelik lisans öğrencilerinde bilgi ve farkındalık oluşturmaktır.

EĞİTİMİN ÖZGÜN DEĞERİ

Ülkemizde lisans hemşirelik öğrencileri için “Depremlerde Hemşirelik Hizmetleri Yönetiminin Etkinliğinin Artırılmasına Yönelik Hemşirelik Öğrencilerini Güçlendirme Eğitimi” başlıklı eğitimin çevrimiçi ortamda ve iki gün  boyunca ilk kez verilecek olması eğitimin özgünlüğünü oluşturmaktadır.

EĞİTİMİN KAPSAMI

İnönü Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi lisans öğrencilerine (3. ve 4. Sınıf) “Depremlerde Hemşirelik Hizmetleri Yönetiminin Etkinliğinin Artırılmasına Yönelik Hemşirelik Öğrencilerini Güçlendirme Eğitimi” başlıklı etkinliğin düzenlenmesi planlanmıştır. Bu etkinliğin amacı; dört farklı üniversiteye mensup ulusal ve uluslararası deneyime sahip 6 farklı bilim insanı ve Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde görev yapan, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Merkezli Depremde aktif görevli olan Hemşirelik Hizmetleri Müdürü ve eğitim hemşiresi ile yine 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Merkezli Depremde aktif görevli olan Malatya İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı’nda görev yapan uzman bir kişi 01-02 Ekim 2024 tarihleri arasında çevirmiçi/online ortamda; “depremler ve depremlerde hemşirelik hizmetlerinin önemi, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremde hemşirelerin hastanelerde yaşadıkları sorunlar, depremlerde hemşirelik hizmetlerinin klinik ve acil yönetimi nasıldı ve nasıl olmalıdır, depremlerde sahra hastanelerinde hemşirelik hizmetleri yönetimi ve organizasyonu, depremlerde hemşire ve yönetici hemşirelerin görev ve sorumlulukları/ yasal mevzuat, depremlerde hemşirelik hizmetlerinde ekip çalışması ve liderlik yaklaşımları, depremlerde hemşirelik hizmetlerinin etkinliğinin artırılmasının ve hemşirelerin güçlendirilmesinin sağlanması” eğitimlerinin İnönü Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi 3. ve 4. sınıf lisans öğrencilerine verilmesi planlanmaktadır. Depremler gibi afet olaylarında hemşirelik mesleği çok önemli bir yere sahip olmaktadır. Dolayısıyla böyle felaket durumlarında etkin ve kaliteli hemşirelik hizmeti sunulabilmesi için hemşirelik hizmetlerinin yönetim ve organizasyonunun da iyi sağlanması gerekmektedir. Hemşirelik lisans öğrencilerinin mesleğe başlamadan önce bu konu hakkında bilgi ve beceriye sahip olması ve farkındalıklarının artırılması için bu eğitimi alması; hem kendisi, ailesi, çevresi ve toplumun sağlığı ve esenliği için hem de hemşirelik hizmetlerinin kaliteli ve etkin sunulabilmesi için çok önemlidir.

“Depremlerde Hemşirelik Hizmetleri Yönetiminin Etkinliğinin Artırılmasına Yönelik Hemşirelik Öğrencilerini Güçlendirme Eğitimi” başlıklı etkinliğin ülkemizde ilk defa hemşirelik lisans öğrencilerine (3. ve 4. sınıf) yapılacak olması açısından çok önemli dolduğunu düşünmekteyiz.

Eğitim çevrimiçi olarak/online ortamda İnönü Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi 3. ve 4. sınıf lisans öğrencilerine yapılacaktır. 3. ve 4. sınıf hemşirelik lisans öğrencilerinin mesleğe hazır oluşluk açısından diğer sınıflara göre daha yetkin düzeyde olması, bu güçlendirme eğitiminin daha etkin ve yararlı olacağını düşündürmektedir. Dolayısıyla etkinliğe 3. ve 4. sınıf hemşirelik lisans öğrencileri dahil edilmiştir. Hazırlanan programın, her biri 45 dakikalık 12 ders olmak üzere, toplam 2 gün süre ve 10 oturumdan oluşması planlanmaktadır. Eğitim programında anlatım/sunum yöntemi ve soru-cevap eğitim yöntemi kullanılması planlanmaktadır. Eğitim programında kullanılacak olan yöntem ve tekniklerin bu eğitim etkinliği için en etkili yöntemler olacağı düşünülmektedir. Çünkü bu eğitimin içeriğinin öğretim hedeflerinin bilişsel ve duyuşsal öğrenme alanlarını kapsaması ve çevrimiçi ortamda yapılacak olması bu eğitim yöntemlerinin etkili olacağını düşündürmektedir. Diğer eğitim yöntemlerini kullanmak çevrimiçi ortamda çok etkili olmayabilir. Katılımcıların eğitimin tüm oturumlarına katılması zorunludur. Tam katılım sağlayan katılımcılara etkinlik sonunda katılım belgesi verilecektir. Eğitimin etkinliğini değerlendirmek için eğitim sonunda katılımcılara proje yürütücüsü tarafından hazırlanan anket/soru formu (eğitimin içeriği, kullanılan eğitim yöntemlerinin uygunluğu, eğiticilerin yeterliliği, eğiti vb. soruları kapsamaktadır.) uygulanacaktır.

EĞİTİMİN SOMUT ÇIKTILARI VE YAYGIN ETKİSİ

Bu eğitim sonunda katılımcılara/öğrencilere anket/soru formu uygulanarak eğitimden beklentilerinin karşılanıp karşılanmadığı, eğitimin içeriğinin onlara nasıl bir fayda sağladığı ya da gelecekte sağlayacağı yararlar hakkındaki görüşleri alınarak geri bildirim alınmış olacaktır.

 

*Bu eğitimle hemşirelik lisans 3. ve 4. sınıf öğrencileri, depremlerde hemşirelik hizmetlerinin en iyi şekilde, kaliteli olarak yürütülmesinde; hemşirelik hizmetlerinin etkin yönetilmesinin ne kadar önemli olduğu konusunda farkındalık kazanacaklardır.

*Depremlerde hemşirelik hizmetlerinin etkin ve kaliteli sunulabilmesi için hemşirelerin güçlendirilmesinin ne kadar önemli olduğunun farkına varacaklardır.

*Aynı zamanda bu eğitim sonunda; depremlerde hemşirelik hizmetlerinin etkin yönetilmesi için neler yapılabilir konusunda hemşirelik 3. ve 4. Sınıf öğrencileri ayrıntılı bilgi sahibi olacaktır.

*Depremlerde hemşirelik hizmetlerinin olması gereken klinik yönetiminin nasıl gerçekleşeceğini öğreneceklerdir.

*Depremlerde hemşirelik hizmetlerinin etkinliğinin artırılması için yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgi edineceklerdir.

*Ayrıca bu eğitim, fakültede ki diğer öğrencilerin bu tür eğitim etkinliklerine katılımlarını da özendirecektir.

*Bu eğitim sonunda öğrencilere katılım belgesinin verilmesi CV’lerine katkı sağlayacaktır.

*Eğitimin değerlendirilmesi sonucunda, yeni çalışmaların ve projelerin planlanmasında yol gösterici olacaktır.

*Bu eğitim, proje yürütücüsü ve katılımcılara proje deneyimi kazandırarak proje kültürünün  yaygınlaştırılması ve gelecekte farklı projeler yürütmelerini/projelerde  yer almalarını teşvik edebilecektir.  

*Bu proje sonunda bir eğitim programı önerisi/paketi ortaya konulabilir.

*Bu proje tamamlandığında yayın olarak sunulacaktır ve böylece bu eğitimden daha fazla hemşirelik öğrencilerinin ve hemşirelerin yararlanması sağlanacaktır.

Bu eğitimin yaygın etkisi ise bu eğitimi alan hemşirelik öğrencilerinin diğer hemşirelik öğrencileri olan arkadaşlarıyla ya da mezun olduklarında hemşire olarak çalışan arkadaşlarıyla bu eğitimi paylaşması onların da farkındalık kazanmasını sağlayarak bu konunun önemini daha da artıracaktır.  Ayrıca konuyla ilgili farkındalıkları artacağı için çalıştıkları kurumlarda daha verimli çalışabileceklerdir.

bottom of page